Voel en plak! Nederlandse tactiele braille‑stickers
Als lid van de werkgroep Braille Educatie en Promotie heeft de Vereniging Onbeperkt Lezen mij onlangs gevraagd om een serie beloningsstickers te ontwerpen. Die zijn met name bedoeld voor jonge kinderen met een visuele beperking. Ik heb ze in samenwerking met brailledocenten en ervaren braillelezers ontwikkeld.

Toegankelijk ontwerp met positieve uitstraling
Het combineren van fel gekeurde voelbare beelden met groot letter en braille maken ze toegankelijk en aantrekkelijk voor alle kinderen. De schijnbaar eenvoudige tactiele illustraties bieden genoeg uitdaging voor kinderen met een visuele beperking. Idee is dat ze gestimuleerd worden er over te praten met vrienden, leraren en familie. Hierdoor zijn kinderen niet alleen bezig met taal maar ook met het ontwikkelen van allerlei tactiele vaardigheden.

Het belang van braille lezen en schrijven
Bij deze serie zijn er negen grote stickers op één A4 vel in verschillende vormen: cirkels, een zeshoek, een hart en een blad, allemaal met een verhoogde rand (dit help met navigeren). Het braille is Graad 1 Nederlands Braille (het hoofdletterteken en uitroepteken verschillen met Grade 1 UEB).
Met bemoedigende worden zoals, ‘blij’, ‘goed bezig’, ‘ik lees’, ‘knap’ worden deze stickers aan kinderen uitgedeeld tijdens speciale leesactiviteiten van de vereniging. Net zoals bij mijn engelstalige stickers, is het doel om aandacht te vestigen op het belang van geletterdheid voor kinderen met een visuele handicap en in het bijzonder het belang van braille lezen en schrijven.
Tactiele stickers in verschillende vormen
Klik voor een vergroting-
Tijdens productie: een proefvel van het preegcliché, om de hoogte van de preging te controleren. -
‘Blij’ in groot letter en braille, gestyleerde tekening van een
zonnetje in reliëf. -
‘Goed bezig’, een voelbare bij in honingraat met groot letter en braille. -
‘Dag, dag’ in groot letter en braille met voelbare tekening van een slak. -
‘Braille’ in een hartje. -
Negen tactiele stickers op een vel: associaties taal en beeld worden als ‘trigger’ gebruikt om over te praten.